I ove godine, na kreativan način, učenici i nastavnici naše škole obilježili su dan koji slavi i promiviše višejezičnost, Evropski dan jezika.
U Ševarlijama su naši učenici, sa svojom nastavnicom engleskog jezika, na zanimljiv i kreativan način obilježili ovaj dan. Učenici sedmog i osmog razreda pravili su zastave i pisali riječi pozdrava na jezicima evropskih zemalja. Učenici šestog i devetog razreda učestvovali su u igri „Scavanger Hunt“ (potraga za blagom) tokom koje su odgovarali na pitanja o evropskim državama, na engleskom jeziku, i tražili skrivene tragove. Pobjednik potrage za blagom, učenik VI-6 razreda, Semir Gradinović, uspješno je odgovorio na sva pitanja o evropskim zemljama i jezicima, te pronašao sve tragove koji su bili skriveni u holu škole i tako došao do pobjede u igri osvojivši simboličnu diplomu.
Učenici sedmog razreda centralne škole obilježili su Evropski dan jezika praveći zvjezdice koje asociraju na zastavu Evropske unije. Na zvjezdicama su, na različitim evropskim jezicima, ispisivali rečenicu „Razgovaraj sa mnom“, što je i slogan ovog značajnog dana.
Evropski dan jezika obilježen je i na časovima njemačkog jezika. Učenici osmog i devetog razreda napravili su i prikazali prezentaciju u kojoj su prikazane zanimljive činjenice o jezicima, unikatne riječi, palindromi i najduže riječi u njemačkom i engleskom jeziku.

Categories: Novosti