Početak rada JU OŠ „Sveti Sava“ Doboj vezuje se za 25.10.1965. godine kada je Rješenjem Narodnog odbora opštine Doboj izgrađen objekat današnje škole i otpočela rad pod imenom OŠ „Josip Jovanović“ Doboj. U njenom sastavu su bile škole Stanić Rijeka, Lipac, Pridjel, Ševarlije i nešto kasnije Potočani.

Današnji naziv JU OŠ „Sveti Sava“ dobila je Rješenjem o registraciji Okružnog privrednog suda Doboj, broj: 60-0-REG-13-000 020, 11.01.2013. godine.
Za sve godine postojanja, škola je ostvarila zapaženu ulogu u obrazovanju i vaspitanju mladih grada Doboja i okoline.
Postignuti su i postižu se značajni rezultati koji školu svrstavaju u sam vrh uspješnih škola u Republici pa i državi. Za ovaj uspješan rad škola je dobitnik Republičkog priznanja u oblasti obrazovanja „Hasan Kikić“, Plakete grada Doboja, te više priznanja u oblasti kulture, sporta i tehnike. Ono po čemu je škola prepoznatljiva jesu rezultati koje učenici ove škole postižu na takmičenjima u znanju i stvaralaštvu. Osvojeno je mnogo prvih, drugih i trećih mjesta na takmičenjima iz matematike, fizike, srpskog jezika, istorije, muzičke kulture, sporta do najvišeg nivoa, pa i olimpijade u Japanu i Tajvanu.
Škola godinama uživa primat najuspješnije škole opštine, pa i regije. Generacije današnjih učenika nastavljaju tradiciju predhodnika.
Možemo se pohvaliti činjenicom da broj učenika naše škole konstantno raste, tako da ćemo u narednu školsku godinu ući sa 1414 učenika. U okviru škole danas rade: devetogodišnja škola u Ševarlijama i tri petogodišnje škole u Lipcu, Pridjelu i Potočanima. Škola u svom sastavu osim fiskulturne sale i drugih specijalizovanih učionica ima produženi boravak i školsku kuhinju.
Veliki broj sekcija i raznovrsnost njihovog rada pružaju našim učenicima mogućnost aktivnog učešća u vannastavnim aktivnostima. Uprava škole i zaposleni posvećuju posebnu pažnju razvoju demokratije i kvalitetu vaspitno-obrazovnog rada, te razvijanju kompetencija učenika koje su im potrebne za život u budućnosti. Naša škola vodi računa o multietičnosti, te posebnu pažnju posvećuje svim osjetljivim kategorijama.